Tvätta händerna på rätt sätt
Tvätta händerna, varför är det så viktigt?
- Tvätta händerna är viktigt för att du ska hålla dig frisk samt minska risken att sprida infektioner och bakterier till andra människor.
- Så mycket som 80 % av alla infektioner sprids via händerna, genom att man tar i saker som är kontaminerade eller i direktkontakt med andra människor genom till exempel handslag.
- En hälsosam och hygienisk arbetsgrupp är mer produktiv.
- God personlig hygien ger bättre välbefinnande.
Lite intressanta fakta i ämnet handtvätt:
- Under en fingernagel finns det lika många bakterier som innevånare i Sverige ca 9 miljoner.
- Under en ring på fingret ryms lika många bakterier som antalet innevånare i Europa ca 700 miljoner.
- Biter du på naglarna? I ett trasigt nagelband ryms lika många bakterier som antalet innevånare på planeten jorden ca 7 miljarder.
Det här är några anledningar till att man som arbetsgivare ska se till att förse sin arbetsplats med möjligheten till god hygien genom rätt val av produkter för till exempel tvål och papper på toaletter, pentryn, gym och kaffestationer.
Här nedan kommer vi gå igenom dels själva tvättningen av handen men också det viktigaste, torkningen av den tvättade handen.
Att tvätta händerna
Använd inte den billigaste tvålen, det är nästan enbart vatten, färg och parfym. Välj istället en tvål med kvalitet från någon av dom stora tillverkarna inom hygien som till exempel Essity. Betänk gärna om den ska vara parfymerad eller inte beroende på om det finns allergier hos personalen.
Vilken typ av tvål ska jag använda?
Ska tvålen vara flytande eller av skum typ? Skumtvålen är bra då den är otroligt dryg samt att den lättare täcker handytan än den flytande. För bästa hygien rekommenderas en sensorstyrd skumtvål där man placerar handen under en behållare och automatiskt får en skumtvål dos i handen.
1 liter flytande tvål ger ca 7-800 handtvättar medan en sensorstyrd skumtvål kan ge ca 2000 handtvättar på samma volym. Tänk på det när ni jämför priset.
Här är en lathund för dom olika stegen i en rätt utförd handtvätt:
Punkt 6 i bilden ovan, handdesinfektion, kommer vi att ta upp i ett eget inlägg längre fram och vi trycker på orden här, vid behov. Följ vår blogg för att inte missa den artikeln.
Nu är artikeln om handsprit här, se länken här nedan.
Är handsprit bättre än tvål och vatten vid handtvätt?
Känner du igen dig i något av nedanstående?
Hur ska jag torka händerna?
Att tvätta händerna med tvål och vatten är bara halva sanningen, studier visar att en ordentlig handavtorkning efter handtvätt är det enskilt viktigaste steget i en handtvätt för att minska antalet bakterier på handytan och då helst med en engångs pappershandduk av bra modell.
University of Westminster utförde ett test där man noggrant jämförde olika vanligt förekommande torkmetoder och pappershandduken är överlägsen i testet. När man sammanställt resultaten för torrhet, effektivitet, bakteriemätning på hand, bakteriemätning i luften och bakterimätning på behållaren är pappershandduken överlägset bäst ur ett hygieniskt perspektiv.
The performance of both the warm air dryer and the jet air dryer was inferior to paper towels.
Studien är intressant då den även testar en relativt ny produkt som med högt lufttryck blåser händerna torra genom att man för händerna upp och ner mellan två luftströmmar. Denna produkt används ofta i allmänna utrymmen. Produkten är bevisat effektiv på att torka händerna men har tyvärr många andra nackdelar.
Part C of the study shows that paper towels are likely to cause considerably less contamination of other users and the washroom environment than the jet air dryer which was shown in this study to disperse artificial hand contamination to a distance of at least 2 metres.
Det är intressant att den typen av handtorkare kan sprida bakterier så långt som 2 meter vid användning då det i praktiken skulle kunna innebära att när den används så riskerar samtliga i utrymmet att inhalera bakterier av okänd sort.
Här kan ni läsa hela studien från University of Westminster.
Vilket papper ska jag använda efter jag tvättat händerna?
Många känner till den gamla klassiska ”skolhandduken”, en C vikt ljusbrun pappershandduk som introducerades på 1950 talet, man fick ofta 5 pappershanddukar åt gången när man försökte ta 1 ur dispensern och vattnet nästan studsade på pappret på grund av allt lim i produkten så man tog gärna 5 pappershanddukar till för att bli hyffsat torr om handen. Tanken med C vikta pappershanddukar är att man ska veckla upp handduken till ett långt stort pappersark innan man torkar händerna men det är det få som gör.
Det finns idag mängder med olika pappersprodukter på marknaden för att torka våra händer. När vi väljer pappersprodukt vill vi tänka på några viktiga saker.
- Ett papper ska innehålla just papper och så lite lim och färg som möjligt.
- Produktionen ska vara utförd med hänsyn till miljön.
- Förpackningen av pappret och dess dispenser ska vara utrymmessmart och borga för bra arbetsmiljö för lokalvårdare.
- Dispenser och papper ska vara avsedda för varandra för att fungera optimalt och vara designade för att leverera ett pappersark i taget till användaren.
Jämfört med den gamla pappershandduken från 1950 talet finns det bättre alternativ idag. Nu för tiden pratar vi om z-vikta eller kedjevikta pappershanddukar där man får ut 1 ark per gång och som automatiskt drar fram nästa ark redo att ta tag i om det behövs. Detta minskar även din kontakt med själva behållaren då du kan ta direkt i bara själva pappersarket.
Moderna papper innehåller även avsevärt mindre limprodukt, som i sig kan vara irriterande för en känslig hud.
En kedjevikt pappershandduk kan vara något dyrare i inköp per förpackning men lönar sig nästan alltid genom minskad total förbrukning. Här är ett räkneexempel som SCA har tagit fram som visar på hur avfallskostnaden kan påverkas av minskad pappersmängd genom att byta från C vikta pappershanddukar till kedjevikta. Uträkningen är från 2010.
Visste du att, genom att byta pappershandduk som i exemplet ovan så kan pappersavfallet minska från 55 till 15 kilo på 5000 toalettbesök.
Genom den effektivare uppsugningsförmågan samt den smarta frammatningen av det kedjevikta pappret kan man minska förbrukningen med upp till 2 handdukar per handtvätt. Genom att välja en bättre pappersprodukt kan man alltså minska sina avfallskostnader.
Välj en effektiv pappershandduk som suger vatten och ger torrare och säkrare händer på er arbetsplats, investera i er personals hygien och er arbetsplats välmående.
Ytterligare intressanta fakta i ämnet handtvätt och anledningar till att själv tänka på att tvätta händerna ofta:
- 43 % av svenskarna oroas för oroas för att besöka toaletter utanför hemmet.
- 65 % tvättar händerna med tvål efter toabesöket.
- 55 % torkar händerna torra efter tvätt.
Du kanske också är intresserad av:
Handtvätt är ett bra skydd mot infektioner